Uroczystości rocznicowe w Kutach
Dodano 2019-09-20

17 września br. w Kutach, w Kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa, miała miejsce wyjątkowa uroczystość - Msza św. w 80. rocznicę agresji ZSRR na Polskę 17 września 1939 r. Kuty to miejsce symboliczne - to tutaj równo 80 lat temu odprawiono ostatnie na ziemiach II Rzeczypospolitej nabożeństwo w intencji Ojczyzny z udziałem najwyższych polskich władz państwowych. Po wspólnej modlitwie w Kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa w Kutach, 17 września 1939 r. przez most graniczny nad Czeremoszem w tłumie uchodźców przejechali do Rumunii wódz naczelny marszałek Edward Rydz-Śmigły, prezydent RP Ignacy Mościcki, minister spraw zagranicznych Józef Beck i premier Felicjan Sławoj Składkowski.
Po Mszy świętej w kościele rzymskokatolickim w Kutach minister Jan Józef Kasprzyk Szef Urzędu d/s Kombatantów i Osób Represjonowanych) odsłonił tablicę upamiętniającą wydarzenia sprzed 80 lat, po czym delegacje złożyły wieńce i wiązanki kwiatów.
Na obchody rocznicowe z szefem UdSKiOR przybył na Ukrainę weteran AK i WiN, przewodniczący Rady do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych sędzia Bogusław Nizieński. W uroczystościach wzięli również udział Przewodniczący Rady Fundacji Armenian Foundation, dyrektor Studium Europy Wschodniej Uniwersytetu Warszawskiego Jan Malicki, konsul generalny Katarzyna Sołek i konsul Rafał Kocot z Konsulatu Generalnego RP we Lwowie, przedstawiciele Konsulatu Generalnego RP w Winnicy, dyrektor Instytutu Pamięci Narodowej Oddział w Rzeszowie dr Dariusz Iwaneczko z grupą historyków oraz miejscowi parafianie.

• IMG 8263
  • IMG 8264