Zmarł prof. zw. dr. hab. Andrzej Jan Chodubski
Dodano 2017-07-09

członek Komitetu Nauk Politycznych Polskiej Akademii Nauk.
Od czasu skończenia studiów historycznych przez cały czas wykładał na swojej macierzystej uczelni – Uniwersytecie Gdańskim, wykładał też na wielu polskich uczelniach.
Wybitny Humanista, Człowiek Uczciwy i Prawy, Geniusz słowa, tekstów i żartu.
Profesor Andrzej Chodubski opublikował bardzo dużo prac badawczych związanych z Kaukazem, dotyczących nauki o cywilizacji, metodologii badań politologicznych, problematyki Polonii i Polaków za granicą oraz ukazujących różne aspekty kultury politycznej. Znaczna liczba Jego prac obejmuje również historię, socjologię i inne dyscypliny z dziedziny nauk humanistycznych i społecznych.
Profesor Andrzej Chodubski – to typ uczonego, który umiał słuchać innych, doradzać i w piękny sposób przekazywać swoją jakże bogatą i wszechstronną wiedzę.
Profesor Andrzej Chodubski – to przyjaciel Ormian oraz ormiańskich środowisk w Polsce.
Swoje badawcze pasje umiał przekazać i zaszczepiać w innych. Śmiało można powiedzieć, iż jest inspiratorem współczesnych badań dotyczących obecności Ormian w Polsce, jak też związanych z przybliżaniem wielowiekowej historii, kultury, sztuki oraz współczesnych problemów Armenii.

6 lipca 2017 roku w wieku 65 lat zmarł prof. zw. dr hab. Andrzej Chodubski, jeden z najwybitniejszych polskich politologów, członek Komitetu Nauk Politycznych Polskiej Akademii Nauk.

Wybitny Humanista, Człowiek Uczciwy i Prawy, Geniusz słowa, tekstów i żartu.

Pogrzeb profesora Andrzeja Chodubskiego odbędzie się 12 lipca 2017 roku (w środę) na Cmentarzu Garnizonowym w Gdańsku, przy ul. Dąbrowskiego 2. O godz. 13:30 - wystawienie urny w Kaplicy Cmentarza, o godz. 14:00 - wymarsz konduktu.