Giżycko. Pod krzyżem uczcili pamięć pomordowanych Ormian
Dodano 2009-04-20 00:00:00
Delegacja gminy Giżycko z sekretarzem Dariuszem Grygienczą wyraziła swoją solidarność z mieszkającymi na terenie miasta rodzinami ormiańskimi, składając w 94. rocznicę tzw. Rzezi Ormian wiązankę kwiatów pod krzyżem na cmentarzu komunalnym. Mogliśmy w ten sposób uczcić pamięć aż 1,5 miliona Ormian zgładzonych w latach 1915-1917 na terenie Osmańskiej Turcji. Rocznicę rozpoczęcia eksterminacji swojego narodu społeczność ormiańska na całym świecie obchodzi co roku dokładnie 24 kwietnia, od kilku lat także w Giżycku, gdzie obecnie mieszka pięć rodzin Ormian. W tegorocznej uroczystości dodatkowo uczestniczyli Ormianie przebywający nad Niegocinem dopiero od kilku tygodni, zatrudnieni na jednej z budów.
- Na początku kwietniową uroczystość zaczynaliśmy mszą świętą w kościele św. Kazimierza, skąd w towarzystwie Sybiraków i żołnierzy AK oraz przedstawicieli lokalnych władz szliśmy w pochodzie na cmentarz – wspomina współpracujący z gminą Giżycko Armen Aleksanyan, właściciel galerii sztuki. – W tym roku najważniejszy w życiu Ormian dzień, kiedy nikt z nas nie pracuje, świętowaliśmy kameralnie. Mieliśmy bowiem jechać do Elbląga, największego w regionie skupiska Ormian, gdzie uroczystości odbywają się pod oryginalnym, wyrzeźbionym w piaskowcu ormiańskim krzyż-kamieniem, jedynym w całej Polsce. Niestety, w związku z awarią samochodu nasze plany musieliśmy szybko zmienić, nie zdążyliśmy więc zaprosić na obchody więcej osób.

Tekst i foto: Waldemar Albowicz
info:Armen Aleksanyan