Papież Franciszek wyraził chęć odwiedzenia Armenii w 2015 roku
Dodano 2013-06-12

Papież Franciszek wyraził chęć odwiedzenia Armenii w 2015 roku, kiedy to Ormianie będą obchodzić 100-lecie ludobójstwa Ormian. Papież został zaproszony do Armenii przez prezydenta Serża Sarkisjana - zaproszenie przekazał Ambsador Republiki Armenii  przy Watykanie Mikael Minasyan. Papież Franciszek  uważa zagładę Ormian za „pierwsze ludobójstwo dwudziestego wieku”.
Papież jeszcze będąc kardynałem, w 91. rocznicę tragicznych wydarzeń, określił je jako "największą zbrodnię osmańskiej Turcji przeciwko Ormianom i całej ludzkości". Rząd w Turcji wyraził rozczarowanie tą wypowiedzią.
Tamta wizyta  miała charakter pielgrzymki w ramach obchodów 1700-lecia oficjalnego przyjęcia przez Armenię  chrześcijaństwa. W trakcie swojej pielgrzymki , Jan Paweł II wziął udział w uroczystości uczczenia pamięci ofiar ludobójstwa Ormian pod pomnikiem Twierdza Jaskółki, upamiętniającym 1,5 mln Ormian zamordowanych przez Turków w latach 1915-1923. Papież przekazał oryginał listu, w którym jego poprzednik Benedykt XV w roku 1915 apelował do tureckiego sułtana o zaniechanie prześladowań narodu ormiańskiego.

Papież Franciszek wyraził chęć odwiedzenia Armenii w 2015 roku, kiedy to Ormianie będą obchodzić 100-lecie ludobójstwa Ormian. Papież został zaproszony do Armenii przez prezydenta Serża Sarkisjana - zaproszenie przekazał Ambsador Republiki Armenii przy Watykanie, Mikael Minasyan. Papież Franciszek podczas spotkania 3 czerwca br. z Nersesem Bedrosem XIX Tarmouni - patriarchą Kościoła katolickiego obrządku ormiańskiego - powiedział m.in, iż właśnie ludobójstwo Ormian 1915 roku było pierwszym ludobójstewm XX wieku. Rząd w Turcji wyraził rozczarowanie tą wypowiedzią. Papieskie słowa padły w odpowiedzi na wyznanie jednego z członków ormiańskiej delegacji, który powiedział Ojcu Świętemu, że jest potomkiem ofiar zagłady. Nie była to pierwsza wypowiedź obecnego Papieża na temat tureckiego ludobójstwa. Jeszcze jako kardynał, w 91. rocznicę tragicznych wydarzeń, określił on je jako „największą zbrodnię osmańskiej Turcji przeciwko Ormianom i całej ludzkości”.

Wizyta   Papieża Franciszka będzie drugą wizytą Papieża. W Armenii  W 2001 roku  kraj ten  odwiedził Jan Paweł II.  Tamta wizyta miała charakter pielgrzymki w ramach obchodów 1700-lecia oficjalnego przyjęcia przez Armenię  chrześcijaństwa. W trakcie swojej pielgrzymki, Jan Paweł II wziął udział w uroczystości uczczenia pamięci ofiar ludobójstwa Ormian pod pomnikiem Cicernakaberd upamiętniającym 1,5 mln Ormian zamordowanych przez Turków w latach 1915-1923. Papież Jan Paweł II przekazał oryginał listu, w którym Benedykt XV w roku 1915 apelował do tureckiego sułtana o zaniechanie prześladowań narodu ormiańskiego. żródło: armenpress.am i radiovaticana.va