Specjalny i jedyny pokaz filmu "Przyrzeczenie" w Oławie
Dodano 2017-06-20

Przewodniczący Komisji Kultury, Sportu, Rekreacji i Młodzieży Rady Miejskiej w Oławie, Witold Niemirowski oraz Centrum Sztuki zapraszają mieszkańców naszego powiatu na specjalny i jedyny pokaz filmu produkcji amerykańskiej „Przyrzeczenie”. Projekcja filmu odbędzie się w niedzielę 25 czerwca o godzinie 12:15 w Kinie „Odra”.
Impreza ta wpisuje się w obchody 650 rocznicy obecności Ormian w Polsce.
Współorganizatorami pokazu filmu są: Towarzystwo Ormian Polskich we Wrocławiu i Biblioteka „Koronka” w Oławie.
Pokaz objęty jest Patronatem Honorowym: Ambasadora Republiki Armenii w Polsce Pana Edgara Ghazaryana oraz Burmistrza Oławy Pana Tomasza Frischmanna. Przed filmem słowo wstępne wygłosi Prezes TOP dr Adam Domanasiewicz.
Film ukazuje jedną z największych i najskrzętniej skrywanych zbrodni w historii ludzkości. „Przyrzeczenie” opowiada o rzezi Ormian podczas I wojny światowej w latach 1915–1917. W filmie występuje zdobywca Oscara, Christian Bale . Film ten, jak przystało na dobre amerykańskie kino, opowiada w sposób poruszający, nie tylko o rzezi Ormian, ale o prawdziwej miłości w czasach nienawiści. Fabuła filmu jest oparta na faktach. Występują wielcy aktorzy. Oszałamiający budżet (100 milionów USD). Ten film trzeba zobaczyć, a jest to jedyny pokaz w Oławie.
Radny Witold Niemirowski wspólnie z Towarzystwem Ormian Polskich i Biblioteką „Koronka” ufundowali 50 darmowych biletów. Bilety te można odebrać od dnia 19 czerwca w wypożyczalni książek biblioteki w Ratuszu, na II piętrze, w dni powszednie, w godzinach 8:00-18:00, po udzieleniu odpowiedzi na dwa łatwe pytania. Jedna osoba może otrzymać dwa bilety.
Natomiast „Centrum Sztuki” na ten jedyny seans wyznaczyło cenę biletu tylko 15 zł normalny.

Przewodniczący Komisji Kultury, Sportu, Rekreacji i Młodzieży Rady Miejskiej w Oławie, Witold Niemirowski oraz Centrum Sztuki zapraszają na specjalny i jedyny pokaz filmu produkcji amerykańskiej „Przyrzeczenie” w Oławie. Projekcja filmu odbędzie się w niedzielę 25 czerwca o godzinie 12:15 w Kinie „Odra”.

Impreza ta wpisuje się w obchody 650 rocznicy udokumentowanej obecności Ormian w Polsce.

Pokaz objęty jest Patronatem Honorowym: Ambasadora Republiki Armenii w Polsce, Pana Edgara Ghazaryana oraz Burmistrza Oławy, Pana Tomasza Frischmanna. Przed filmem słowo wstępne wygłosi Prezes TOP dr Adam Domanasiewicz.