Spotkanie poświęcone książce "Księga szeptów" Varujana Vosganiana
Dodano 2015-05-08

13 maja o godzinie 18:00 w Księgarni Moda na Czytanie w Domu Braci Jabłkowskim (Warszawa ul. Bracka 25)odbędzie się

13 maja o godzinie 18:00 w Księgarni Moda na Czytanie w Domu Braci Jabłkowskich (Warszawa ul. Bracka 25)odbędzie się spotkanie z rumuńskim prozaikiem ormiańskiego pochodzenia Varujanem Vosganianem, autorem świetnie przyjętej "Księgi szeptów".

Vosganian w przełożonej na kilkanaście języków "Księdze szeptów" nakreślił dzieje narodu ormiańskiego, a także swojej rodziny, rozproszonej po całym świecie w wyniku masowych migracji przed ludobójstwem z 1915 roku, w jego trakcie i po nim. „Księga szeptów” stanowi niewątpliwie skarbnicę wiedzy na temat historii XX wieku. Odnajdziemy w niej obraz ormiańskiej diaspory lat 50. w Rumunii, ale też ogólniej: obraz Ormian, którzy obrali drogę uchodźctwa. Vosganian opowiada bowiem o latach II wojny światowej, sowieckiej okupacji w Rumunii, a także o skutkach komunistycznego reżimu w Rumunii. Porusza też mniej znany wątek „operacji Nemezis”, czyli tajnej akcji specjalnego komanda, powołanego, by zlikwidować tureckich zbrodniarzy odpowiedzialnych za rzeź Ormian.

Ale „Księga szeptów” nie jest książką historyczną. To przede wszystkim rzecz o pamięci i bolesnej przeszłości, której traumę noszą w sobie powieściowi „ormiańscy starcy dzieciństwa”.

Spotkanie poprowadzi Krzysztof Cieślik. Gościć będziemy także Joannę Kornaś-Warwas, tłumaczkę książki

organizatorami spotkania są: Rumuński Instytut Kultury w Warszawie, Wydawnictwo Książkowe Klimaty, Moda na Czytanie

info:Wydawnictwo Książkowe Klimaty