Konkurs dla młodzieży "Kresowe portrety"
Dodano 2012-02-11

Dział Instytut Kresowy w Muzeum Niepodległości w Warszawie ogłasza konkurs ,,Kresowe portrety”, nad którym patronat honorowy objął Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik. Do udziału w konkursie serdecznie zapraszamy uczniów szkół gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych z całego kraju, licząc jednocześnie na fachową pomoc nauczycieli bądź opiekunów.

Cele i korzyści:

Celem konkursu jest zaktywizowanie młodzieży do poznania życia osób (wśród nich bliskich i dalekich krewnych) wywodzących się z Kresów. W tym wypadku realizujemy dodatkowo bardzo ważne międzypokoleniowe zadanie – prawnuczek wsłuchany w opowieści pradziadka … bezcenne, nie tylko dla samego seniora . Aby nie pozbawiać udziału w konkursie młodzieży, której przodkowie nie mogą poszczycić się kresową proweniencją, dopuszczalne są o opracowania dotyczące Kresowian znanych i cenionych w danej społeczności, czy regionie.
Zebrane przez młodzież informacje  – a co ważne dokumenty, fotografie oraz inne druki ulotne (bądź ich kopie) w znaczny sposób przyśpieszą prace nad dokumentowaniem i popularyzacją tematyki kresowej, wpisanej w misję Muzeum Niepodległości, a także przyczynią się do poszerzenia wiedzy młodego pokolenia w zakresie historii dawnych ziem Rzeczpospolitej.

Bardzo prosimy o pomoc w rozpropagowaniu idei konkursu

W załączeniu przedstawiamy regulamin konkursu.

REGULAMIN